- Amerikaanse ontwerpers hebben een robotdolfijn ontwikkeld die nauwelijks van een echte te onderscheiden is.
- De robotdolfijn moet levende dolfijnen in dolfinaria en andere aquaria gaan vervangen, omdat daar steeds meer ethische bezwaren tegen zijn.
- De robotdolfijn gaat met ruim 23 miljoen euro per stuk wel vier keer zoveel kosten als een echte, maar hij gaat ook langer mee.
Met de toenemende kritiek op dolfijnen in gevangenschap hebben Amerikaanse ontwerpers een robotdolfijn ontwikkeld die nauwelijks van een echte te onderscheiden is. Mogelijk zwemmen deze robotdolfijnen al op korte termijn rond in Chinese aquaria.
De dolfijn is ontwikkeld door specialisten die robots maken voor films van onder meer Disney. Dat is terug te zien in de realistische bewegingen en het geloofwaardige uiterlijk van de robotdolfijnen.
“Dolfinaria hebben al meer dan tien jaar te kampen met dalende inkomsten vanwege ethische bezwaren en de hoge kosten van levende dolfijnen, terwijl mensen ze juist meer dan ooit willen ervaren er meer over willen weten”, zegt de in Californië gevestigde ontwerper Roger Holzberg, voormalig creatief directeur bij Walt Disney, tegen The Guardian. “Wij denken dat het tijd is de sector te hervormen en op deze manier kan dat zowel humaan als winstgevend.”
Ook het dolfinarium in Harderwijk heeft al jarenlang te maken met demonstraties van dierenrechtenactivisten. Die vinden dat dolfijnen vrij moeten zijn en niet behandeld moeten worden als circusartiesten die kunstjes moeten doen. Het aantal dolfijnen in het zeedierenpark is daardoor al flink teruggebracht.
Peperdure robotdolfijn gaat langer mee dan echte
Een robotdolfijn weegt meer dan 270 kilo. Bij een test was het publiek niet goed in staat om te bepalen welke dolfijn echt was en welke niet, zeggen ondernemers uit Nieuw-Zeeland die de nepdolfijnen aan de man proberen te brengen. Oordeel zelf in deze video van de ontwerpers van Edge Innovations:
De robotdolfijnen zijn wel erg duur. Ze gaan omgerekend ruim 23 miljoen euro per stuk kosten. Dat is vier keer zoveel als een echte dolfijn. Maar de Nieuw-Zeelandse ondernemer Li Wang van Edge Innovations wijst er in The Guardian op dat ze ook veel langer meegaan en veel goedkoper zijn in het onderhoud, omdat ze geen duur voedsel nodig hebben en geen zorgvuldig constant gehouden watertemperatuur.
Volgens Wang zullen vooral jonge mensen er geen bezwaar tegen hebben dat het niet om een authentiek dier met intelligent gedrag gaat, maar om een volledig geautomatiseerde dolfijn: "De jongere generatie speelt veel elektronische games online. We moeten ons afvragen wat echt is en wat nep."
De Chinese Red Star Macalline Group heeft meebetaald aan de ontwikkeling van de robotdolfijn en is van plan ze aan te schaffen voor nieuwe aquariumprojecten in grote winkelcentra in China.
Directeur Elisa Allen van dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals verwelkomt de robotdolfijn en hoopt dat hij in dolfinaria over de hele wereld de echte gaat vervangen.